Het geluk van Limburg by Marcia Luyten

Het geluk van Limburg

By Marcia Luyten

 • Release Date: 2015-10-28
 • Genre: Geschiedenis
Score: 4.5
4.5
From 15 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersfamilie in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie.

Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de alom aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl zijn ster rees, begon in Heilust het verval.

Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Reviews

 • Herkenbaar mooi

  4
  By Blueotus
  Een mooi en inleefbaar stuk historie verweven met intens levensverhaal. Een 'must' voor iedere Limburger die trots is op de laars van De Nederlanden. Een 'eye opener' voor iedere 'Hollender' die de Limburgse cultuur wil leren te begrijpen. Voor mij persoonlijk een bevesting van het 'unheimliche' gevoel in mijn jeugd als ik zag hoe er 'zaken' werden gedaan in het Zuiden.
 • Het geluk van Limburg

  5
  By Pietermenneke
  Deze geschiedenis leest als een roman; realistisch en meeslepend. Een page-turner als eerbetoon aan de delvers van het zwarte goud, waarmee de Schatkist van Nederland werd gevuld: de opkomst, de ondergang en de wederopbouw van Zuid-Limburg.

keyboard_arrow_up