De Prooi by Jeroen Smit

De Prooi

By Jeroen Smit

 • Release Date: 2009-10-31
 • Genre: Literaire kritiek
Score: 4
4
From 16 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

In oktober 2007 betaalden Belgen, Schotten en Spanjaarden 71 miljard euro om abn Amro uit elkaar te kunnen scheuren. Een overmaat aan ambitie, arrogantie en besluiteloosheid had van De bank een ideaal slachtoffer gemaakt. In De prooi reconstrueert Jeroen Smit op aangrijpende wijze hoe topbestuurders van abn Amro jarenlang vooral gevangenzaten in interne twisten. Ze luisterden zo slecht naar de klanten, werknemers en aandeelhouders dat deze icoon, ondanks alle schitterende potentie, de regie over zijn toekomst volledig kwijtraakte. Dat een stukje van de bank door het falen van het Belgische Fortis een jaar later tijdelijk in handen van de Nederlandse overheid kwam, was een kleine pleister op deze grote nationale wonde. Nederland is zijn belangrijkste bank kwijt. De prooi is nu verfilmd als tv-serie, geregisseerd door Theu Boermans, met onder anderen Pierre Bokma als Rijkman Groenink, Reinout Bussemaker en Anniek Pheife. `De prooi leest als een whodunit. () Unputdownable. NRC Handelsblad `De prooi geeft een unieke inkijk in het verval van een icoon van de Nederlandse economie door een combinatie van onkunde, knallende egos, onvoorstelbare blunders en ongrijpbare marktinvloeden. Intermediair `Dit is een onthullend boek, waarin pijnlijk zichtbaar wordt hoe de bank ten onder ging aan ruzies en hoogmoed. Vrij Nederland `Smit reconstrueert gedetailleerd hoe de grote egos van de bankiers de bank de vernieling in helpen. HP/De tijd Jeroen Smit (1963) werkte als redacteur bij Het Financieele Dagblad, was chef economie bij Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van fem Business. Op televisie presenteerde hij nova en Leiders gezocht. Inmiddels is hij hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de manier waarop hij met De prooi de oorzaken van de economische crisis voor een breed publiek toegankelijk wist te maken, ontving Smit de Machiavelliprijs 2009.

Reviews

 • Goede weergave en leerzaam

  4
  By Bjjty
  Veel inside info, goede weergave en leerzaam voor een ieder die iets met de financiele sector van doen heeft
 • Erg boeiend

  5
  By Mo_enzo
  Tijdens het lezen steeg mijn verbazing. Wat een verzameling incompente graaiers. Totaal geen visie en geen leiderschap. Niet alleen Groenink presteert niet, maar ook het hele apparaat er omheen. Nu maar hopen dat ze er iets van hebben geleerd.
 • Goed geschreven en uiterst leerzaam

  4
  By oorb
  Een zeer prettig leesbaar boek over een serie gebeurtenissen waar de gemiddelde nieuwsconsument alleen wat hoofdlijnen van meekrijgt. Maar wat wel al onze aangaat. Het is een journalistiek en geen wetenschappelijk werk. Het ontbreken van bv een notenapparaat doet afbreuk aan de controleerbaarheid aan de soms wat stellige wijze waarop de auteur zijn perceptie als waarheid poneert. Met deze belangrijke, beperkende, gedachte in het achterhoofd: een aanrader.

keyboard_arrow_up